Help-camp Thušsko 2024

Publikováno 20. 3. 2024 | Slavomír Horák
Dobrovolnický tábor v gruzínském Thušsku
Platná
Help-camp Thušsko 2024
Proč využít tuto příležitost: 
Poznejte nádherný kout přírody v Gruzii
Dlouhodobý projekt (od roku 2010)
Buďte v hlubokém kontaktu s místními lidmi
Jak dobrovolník pomůže: 
Obnova a údržba turistických tras
Vypracování nové turistické stezky (Covata, Alazanistavi)
Další práce s partnery (zejména s CHKO Thušsko)
Podobné příležitosti

Help-camp v Thušsku se řídí myšlenkou přispět alespoň malým dílem k rekonstrukci některých zajímavých míst a jejich udržitelné přístupnosti pro návštěvníky regionu. Zároveň Help-camp nabízí možnost poznat tento region mnohem hlouběji než obyčejný turista, vžít se do myšlení i problémů místních lidí a samozřejmě také poznat nové zajímavé lidi. V letech 2010-2023 proběhlo třináct ročníků, na nichž se vystřídalo cca 150 Čechů a Slováků. Všichni zanechali v regionu malou, ale velmi oceňovanou stopu - pomáhali připravovat materiál na opravu místních památek, dělali archeologické práce, stavěli a opravovali mosty. V posledních letech se čeští dobrovolníci starají především o údržbu turistických stezek. Po vybudování základní sítě asi 100 km turistických tras je třeba tyto trasy každý rok obnovovat. Celá síť dnes patří k nejlépe udržovaných v celé Gruzii a lze se podle ní poměrně dobře orientovat v terénu.

V letošním roce nás kromě běžné údržby několika tras čeká vybraná lahůdka - po několika letech příprav se snad konečně dostaneme k vytyčení nové turistické trasy, která bude spojovat Thušsko se sousedním regionem Pšavi přes údolí Covata s opuštěnými vesničkami, závěrem thušských údolí v Alazanistavi až po průsmyk Borbalo,

Ze strany dobrovolníků nejsou nutné žádné specifické znalosti, stačí zkušenosti z pobytu v horách a v přírodě. Základní znalosti ruštiny (případně gruzínštiny :)) jsou výhodou, ale nejsou nutnou podmínkou.

Pokud by Vás možnost pobytu v gruzínských horách zaujala, podívejte se na web Thušska (https://tusetie.cms.webnode.cz/help-camp/help-camp-2024/). Bližští informace na e-mailu tusetie/at/email.cz.