Expedice jako završení úsilí

Publikováno 9. 7. 2024 | Gabriela Medwell

Expedice, neboli cesta do neznáma v rámci DofE je vyvrcholením několikaměsíčního úsilí žáků či studentů, kteří se této aktivity účastní. A jak spolu souvisí expedice v rámci DofE s dobrovolnictvím? A co to vlastně DofE je? Pojďme trošku nakouknout pod pokličku.

Expedice jako završení úsilí

 

DofE neboli The Duke of Edinburgh´s Award je program, který založil roku 1956 dnes již zesnulý princ Philip, vévoda z Edinburghu, manžel nedávno zesnulé britské královny Alžběty II.. V Česku tento program funguje již 29 let. Tento program od svého počátku až dodnes je určen pro mladé ve věku 14 - 24 let, kteří se chtějí rozvíjet a poznávat své možnosti.

A jak je tento rozvoj a poznávání vlastních možností umožněn?

Mladý člověk si pod vedením zkušeného školitele určí svůj vlastní osobní rozvojový plán, a to hned ve 3 oblastech: pohyb, dovednost a dobrovolnictví. Každé oblasti se věnuje minimálně jednu hodinu týdně, přičemž jednu z oblastí rozvíjí ještě déle, a to po dobu šesti měsíců. 

A co tedy ona expedice?

Pokud mladý člověk vydrží, což se ne vždy povede, tak se na závěr svého několikaměsíčního úsilí vydá, opět za podpory školitele, v týmu na tzv. expedici. V týmu minimálně 4 dalších mladých si společně naplánují cestu, která musí mít nějaký smysluplný cíl. Ale nejen to. Musejí splnit mnoho dalších podmínek, přespat v přírodě, uvařit si alespoň jednou denně teplé jídlo, mít rozdělené úkoly a mnoho dalšího. Délka a náročnost expedice se odvíjí od toho, zdali účastníci plní bronzovou, stříbrnou nebo zlatou úroveň.

A co tedy ona propojka mezi dobrovolnictvím a expedicí?

Jak jsme se dočetli výše, jednou z oblastí rozvoje je i oblast dobrovolnictví, tedy mladí lidé se o tomto tématu nejen mnoho dozvědí, ale vyzkoušení si i na vlastní kůži, jaké to je, být dobrovolníkem či dobrovolnicí. A na onu expedici se vydávají po této zkušenosti. A mnohé týmy si stanovují za cíl své cesty právě něco, co se dobrovolnictví bezprostředně dotýká. Sbírají cestou odpadky, monitorují přírodu, zpracovávají třeba nabídky na turistické akce a mnohé další. Jinými slovy dělají to, co druhým prospěje.

A koho tento článek zaujal a třeba si chtěl zapojit, ať již jako maldý člověk nebo jako někdo, kdo dofáky doprovází, podívejte se na další informace.

https://dofe.cz/