Dopisování s vězni

Publikováno 24. 9. 2024 | Diakonie ČCE - středisko Praha
Dlouhodobé psaní dopisů dokáže podpořit v náročné situaci, napomoci resocializaci a zmírnit negativní dopady pobytu ve vězení na osobnost
Platná
Dopisování s vězni
Proč využít tuto příležitost: 
seznámení s životem ve vězení
pomoc osobě, která je obvykle zcela osamocená
kouzlo psaní klasických dopisů, těšení se na ně
možnost poznat sám sebe a zamyslet se nad tématy, které by vás jinak možná minuly
Jak dobrovolník pomůže: 
resocializace osob ve výkonu trestu odnětí svobody
podpora osoby ve VTOS a snížení negativních dopadů VTOS
aktivizace klienta a poskytnutí možnosti trávit smysluplně čas
podpora při přípravě na propuštění, pomoc zorientovat se v aktuálním dění
Podobné příležitosti

Dopisování s vězni je program, který  má za cíl poskytnout klientovi bezpečné a přátelské prostředí, ve kterém může probírat vše od svých každodenní starostí a radostí přes zájmy až po závažnější témata, pokud o to stojí, trávit smysluplně čas, udržovat kontakt s normálním životem "za zdí". Dobrovolníkovi program přináší seznámení s vězeňským prostředím, kouzlo psaní klasický dopisů a těšení na příchozí dopis, možnost sdílet a probírat různá témata s někým dalším (od praktických věcí a běžných zážitků, přes knihy po hluboká filozofická témata), seberozvoj.

Pro dobrovolníky pravidelně organizujeme další vzdělávání na různá témata. Povinnou součástí programu jsou skupinové supervize, kde je možné hledat společně řešení problémů, sdílet s ostatními dobrovolníky pocity a zážitky a rozvíjet se.

Dobrovolník má (obvykle jednoho) stálého klienta, se kterým je v kontaktu pomocí dopisů, zavazuje se napsat alespoň jeden dopis měsíčně. Dopisy se píší z dopisovny mezi Jiřího z Poděbrad a Olšanským náměstím a zároveň se tam archivují společně s kopiemi odpovědí. Dobrovolník se zavazuje dodržovat mlčenlivost a bezpečnostní pravidla programu.

Dobrovolník musí být starší 18 let, se středoškolským vzděláním (nebo studovat SŠ) a mít čistý rejstřík trestů.