50 let ve 4 dnech: festival dobrovolnictví ocenil půlstoletí činnosti Hnutí Brontosaurus

Publikováno 25. 9. 2024 | Dobrovolnik.cz

Od čtvrtka 12.9. do neděle 15.9. se v Telči uskutečnil Festival dobrovolnictví DORT, který byl oslavou 50. výročí činnosti Hnutí Brontosaurus. Jeho cílem bylo ocenit dobrovolnickou činnost, připomenout roli hnutí v péči o přírodu i kulturní dědictví ČR a zároveň připravit dobrovolníky na pomoc po povodních.

50 let ve 4 dnech: festival dobrovolnictví ocenil půlstoletí činnosti Hnutí Brontosaurus

Festival se kromě kulturního a vzdělávacího programu zaměřil na poděkování všem dobrovolníkům, zakladatelům a současným aktivním členům hnutí, jejichž části se podílejí na ochraně přírody a kulturních památek. Ocenění obdržel z rukou předsedy Senátu Parlamentu ČR Miloše Vystrčila zakladatel Hnutí Brontosaurus, Jiří Jiránek, a další, kteří stáli u zrodu v roce 1974. 

Akci podpořil také ministr životního prostředí Petr Hladík, který se v důsledku povodní nedostavil osobě a poslal video pozdrav. V něm zdůraznil význam Hnutí Brontosaurus, kdy zmínil, že: „Padesátka je úžasný věk, kdy je člověk zralý a dostatečně zkušený, stejně jako vaše organizace, a přitom plný síly do další práce…Vy jste prokázali svou činností, jak pozitivní dobrovolnictví ve společnosti je,"

Během akce proběhly různé workshopy, diskuse a přednášky zaměřené na ochranu přírody, péči o památky a rozvoj komunitní práce. Diskuse o hranicích enviromentálního aktivismu se  zúčastníla i bývalá ochránkyně veřejných práv, Anna Šabatová. Dobrovolníci z různých koutů republiky sdíleli své zkušenosti, úspěchy a přinesli nové nápady pro další rozvoj hnutí.

Festival byl také připomínkou, že dobrovolnická práce je v dnešní době nesmírně důležitá, zejména s ohledem na měnící se klima a s tím spojené výzvy, jako jsou nedávné povodně, které zasáhly území České republiky.

Ochrana přírody, péče o krajinu a komunitní spolupráce jsou klíčovými aspekty, které hnutí podporuje a které mají zásadní význam pro zvládání těchto krizových situací. Hnutí Brontosaurus tímto vstoupilo do nové éry s vizí, že jejich práce bude i nadále přinášet pozitivní změny v oblasti ochrany přírody a pomoci komunitám po celé zemi.